Bouwgrond kopen als investering? Haal er meer uit met nieuwbouw of renovatie

Heel wat Vlamingen kopen vandaag bouwgrond als spaarpot voor later. Dat blijkt uit recente cijfers in De Standaard en Het Nieuwsblad. Maar wie enkel grond koopt, laat vaak ook een pak potentieel liggen. Want investeren in vastgoed begint pas écht te renderen als er iets op die grond gebeurt. P&L geeft advies over de voordelen van bouwen of verbouwen.

Waarom kiezen mensen voor bouwgrond als investering?

Er zijn steeds minder geschikte bouwlocaties, de inflatie stijgt en de klassieke spaarvormen leveren weinig of niets op. Hierdoor is bouwgrond een aantrekkelijke investering. Je bezit iets tastbaars, in eigen streek, dat zijn waarde behoudt of zelfs stijgt. En je hoeft er voorlopig niets mee te doen — dat is althans de gedachte.

Maar: bouwgrond alleen brengt weinig op

Als je de aangekochte grond laat braakliggen, moet je wel nog steeds belastingen blijven betalen. De regelgeving kan ook veranderen waardoor je toekomstige bouwplannen misschien in het gedrang komen. Denk bijvoorbeeld aan de betonstop. Bovendien stijgen de bouwkosten sneller dan de waarde van onbebouwde grond. Door niet te bouwen, stel je dus ook je opbrengst uit.

Slimmer investeren: zet je grond aan het werk

Wie vandaag kiest voor nieuwbouw of een totaalrenovatie op aangekochte grond, investeert actief in meerwaarde. Een afgewerkt pand kan verhuurd of verkocht worden, of zelf bewoond. En met de juiste begeleiding hoef je het zeker niet alleen te doen.

P&L denkt mee over jouw investering

Bij P&L denken met je mee over slimme indelingen, energiezuinige oplossingen en technieken die niet alleen duurzaam zijn, maar ook de waarde van je pand verhogen. We hebben de expertise in huis om je te begeleiden bij nieuwbouw en renovatieprojecten, rechtstreeks of via jouw architect.

Benieuwd hoe jouw investering in bouwgrond meer kan opleveren? We bekijken het graag samen. Neem contact op met P&L voor een vrijblijvend gesprek.

04/15/2025